ObvestilaVabila

Vabilo na novinarsko konferenco pred FGLF

By 18. novembra 2015 No Comments

DRUŠTVO ŠKUC in SLOVENSKA KINOTEKA

*31. FESTIVAL LGBT FILMA*

Slovenska kinoteka, Kinodvor, Klub Tiffany, Cafe Kolaž, Ljubljana; Mestni kino, Ptuj; Celjski mladinski center, Celje; MKSMC Botegin, Koper; Udarnik, Maribor; Mladinski center Bistrica ob Sotli

 

Novinarska konferenca: torek, 24. novembra 2015, ob 12. uri

Otvoritev festivala: sobota, 28. novembra 2015, ob 21. uri, Kinodvor
Spoštovane, spoštovani,

vabimo vas na novinarsko konferenco, ki bo v torek, 24. novembra 2015 ob 12. uri v dvorani Slovenske kinoteke, Miklošičeva 28, Ljubljana.

Konec aprila 1984 je v Ljubljani potekal prvi festival Magnus, s podnaslovom Homoseksualnost in kultura. V tednu dni so se poleg razstave in predavanj v galeriji Škuc in v Križankah odvrteli tudi filmi Fassbinderja, Friedkina, Lamberta, Praunheima in drugih. Šlo je za prvo javno prezentacijo homoseksualne kulture ne samo v Jugoslaviji, temveč na celotnem področju Vzhodne Evrope. Filmski del tega festivala štejemo kot prvi filmski festival, ki se je nato pod različnimi imeni selil na druge lokacije, tudi v Cankarjev dom in Kapelico, dokler se ni pod imenom Festival gejevskega in lezbičnega filma ustalil v Slovenski kinoteki. Ob 30-letnici se nam je zaradi razširitve tematskega polja v zadnjih letih zdelo primerno, da ga poimenujemo festival LGBT filma.

Letošnji 31. festival LGBT filma poteka še z manjšimi sredstvi kot navadno. Slovenski filmski center je namreč festival neopravičljivo izločil iz financiranja, so nam pa zato priskočili na pomoč drugi, ne samo tuji sofinancerji, ter tako omogočili, da festivalska nit ne bo pretrgana. In ljubitelji filma ne prikrajšani – celo nasprotno, zdi se, da bo letos pestrost ponudbe še večja. Na festivalu bomo v celoti predvajali 23 dolgih in 24 kratkih filmov. Prihajajo kar iz 31 držav: Albanija, Argentina, Brazilija, Čile, Danska, Dominikanska republika,**Francija, Hong Kong, Indija, Indonezija, Italija, Južna Afrika, Kanada, Kenija, Kitajska, Kosovo, Kuba, Litva, Malezija, Mehika, Nemčija, Nizozemska, Slovenija, Španija, Švedska, Švica, Tajska, Urugvaj, Velika Britanija, Venezuela in ZDA.

Osrednji program se bo odvrtel med 28. novembrom in 5. decembrom v Slovenski kinoteki v Ljubljani. Zaradi izrednega zanimanja bo otvoritvena projekcija festivala v večji dvorani in sicer v Kinodvoru – s podporo venezuelske ambasade bomo namreč predvajali letošnjega dobitnika beneškega zlatega leva, venezuelski film Od daleč. Kot vsako leto bodo nekateri filmi ponovljeni še v Kopru, Mariboru, Celju, na Ptuju in to leto tudi v Bistrici ob Sotli. Off program bo potekal v cafeju Kolaž ter v klubskih prostorih na Metelkovi.

Festival ne bo minil brez gostov. Svoj film Nečimrnost bo predstavil znani švicarski režiser Lionel Baier, brazilsko-nemško koprodukcijo Aya Arcos pa režiser Maximilian Moll. Mladi domači režiser Drago Graf se bo z občinstvom pogovarjal po projekciji svojega filma Jutri. Domačo produkcijo si bomo pogledali tudi zgodovinsko. V okviru hommaga članu slovenske umetniške avantgarde Vojinu Kovaču-Chubbyju bodo predvajani štirje kratki filmi iz leta 1968, po dolgih letih pa bomo lahko prvič videli film Slovenski Hamlet, celjskega režiserja Stanka Josta – film je iz leta 1980. Po njem se bomo o snemanju pogovarjali z igralko Ljerko Belak in pa z režiserko Majo Weiss. Svoja dva kratka filmska prispevka bosta uvedli tudi slovenska režiserka Maja Šest in ameriška gostja Kathryn Roake.

Nagrade za najboljši slovenski prispevek letos zaradi slabega odziva ne bomo podelili, bomo pa podelili nagradi Rožnati zmaj: za najboljši film festivala po izboru žirije in po izboru publike.

Festival so podprli: Slovenska kinoteka, Kinodvor, Kino otok, Moderna galerija, Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za zdravje, Veleposlaništvo Švice, Veleposlaništvo Bolivarske republike Venezuele, Veleposlaništvo Nizozemske, Goethe Institut, Institut francais, Norway Grants, Škuc-Magnus, DPZN Koper, Celjski mladinski center, Udarnik, Gimnazija Ptuj, Fundacija Sonda, revija Narobe, Radio Študent, cafe Kolaž, klub Monokel, klub Tiffany, klub K4, DHL, City hotel in drugi.

Vljudno vabljeni/e!

Ljubljana, 18. 11. 2015

Akreditacije na: *[email protected] <mailto:[email protected]> , Društvo ŠKUC, tel/fax 01 4303 530*

Informacije: *Slovenska kinoteka 01 4342 520*

Program festivala je na *www.ljudmila.org/siqrd/fglf/31 <http://www.ljudmila.org/siqrd/fglf/31>*

Stiki za medije:
(Brane Mozetič 040 206 631)


Ta e-pošta je bila pregledana z Avast protivirusnim programom.
https://www.avast.com/antivirus

 

 

 

 

_________________________________________________________

PRIPONKA

 

 

DRUŠTVO ŠKUC in SLOVENSKA KINOTEKA

  1. FESTIVAL LGBT FILMA

 

  1. november – 6. december 2015

Slovenska kinoteka, Kinodvor, Klub Tiffany, Cafe Kolaž, Ljubljana;

Mestni kino, Ptuj; Celjski mladinski center, Celje; MKSMC Botegin, Koper; Udarnik, Maribor; Mladinski center Bistrica ob Sotli

 

Novinarska konferenca: torek, 24. novembra 2015, ob 12. uri

Otvoritev festivala: sobota, 28. novembra 2015, ob 21. uri, Kinodvor

 

 

Spoštovane, spoštovani,

vabimo vas na novinarsko konferenco, ki bo v torek, 24. novembra 2015 ob 12. uri v dvorani Slovenske kinoteke, Miklošičeva 28, Ljubljana.

 

Konec aprila 1984 je v Ljubljani potekal prvi festival Magnus, s podnaslovom Homoseksualnost in kultura. V tednu dni so se poleg razstave in predavanj v galeriji Škuc in v Križankah odvrteli tudi filmi Fassbinderja, Friedkina, Lamberta, Praunheima in drugih. Šlo je za prvo javno prezentacijo homoseksualne kulture ne samo v Jugoslaviji, temveč na celotnem področju Vzhodne Evrope. Filmski del tega festivala štejemo kot prvi filmski festival, ki se je nato pod različnimi imeni selil na druge lokacije, tudi v Cankarjev dom in Kapelico, dokler se ni pod imenom Festival gejevskega in lezbičnega filma ustalil v Slovenski kinoteki. Ob 30-letnici se nam je zaradi razširitve tematskega polja v zadnjih letih zdelo primerno, da ga poimenujemo festival LGBT filma.

 

Letošnji 31. festival LGBT filma poteka še z manjšimi sredstvi kot navadno. Slovenski filmski center je namreč festival neopravičljivo izločil iz financiranja, so nam pa zato priskočili na pomoč drugi, ne samo tuji sofinancerji, ter tako omogočili, da festivalska nit ne bo pretrgana. In ljubitelji filma ne prikrajšani – celo nasprotno, zdi se, da bo letos pestrost ponudbe še večja. Na festivalu bomo v celoti predvajali 23 dolgih in 24 kratkih filmov. Prihajajo kar iz 31 držav: Albanija, Argentina, Brazilija, Čile, Danska, Dominikanska republika, Francija, Hong Kong, Indija, Indonezija, Italija, Južna Afrika, Kanada, Kenija, Kitajska, Kosovo, Kuba, Litva, Malezija, Mehika, Nemčija, Nizozemska, Slovenija, Španija, Švedska, Švica, Tajska, Urugvaj, Velika Britanija, Venezuela in ZDA.

Osrednji program se bo odvrtel med 28. novembrom in 5. decembrom v Slovenski kinoteki v Ljubljani. Zaradi izrednega zanimanja bo otvoritvena projekcija festivala v večji dvorani in sicer v Kinodvoru – s podporo venezuelske ambasade bomo namreč predvajali letošnjega dobitnika beneškega zlatega leva, venezuelski film Od daleč. Kot vsako leto bodo nekateri filmi ponovljeni še v Kopru, Mariboru, Celju, na Ptuju in to leto tudi v Bistrici ob Sotli. Off program bo potekal v cafeju Kolaž ter v klubskih prostorih na Metelkovi.

Festival ne bo minil brez gostov. Svoj film Nečimrnost bo predstavil znani švicarski režiser Lionel Baier, brazilsko-nemško koprodukcijo Aya Arcos pa režiser Maximilian Moll. Mladi domači režiser Drago Graf se bo z občinstvom pogovarjal po projekciji svojega filma Jutri. Domačo produkcijo si bomo pogledali tudi zgodovinsko. V okviru hommaga članu slovenske umetniške avantgarde Vojinu Kovaču-Chubbyju bodo predvajani štirje kratki filmi iz leta 1968, po dolgih letih pa bomo lahko prvič videli film Slovenski Hamlet, celjskega režiserja Stanka Josta – film je iz leta 1980. Po njem se bomo o snemanju pogovarjali z igralko Ljerko Belak in pa z režiserko Majo Weiss. Svoja dva kratka filmska prispevka bosta uvedli tudi slovenska režiserka Maja Šest in ameriška gostja Kathryn Roake.

Nagrade za najboljši slovenski prispevek letos zaradi slabega odziva ne bomo podelili, bomo pa podelili nagradi Rožnati zmaj: za najboljši film festivala po izboru žirije in po izboru publike.

 

Festival so podprli: Slovenska kinoteka, Kinodvor, Kino otok, Moderna galerija, Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za zdravje, Veleposlaništvo Švice, Veleposlaništvo Bolivarske republike Venezuele, Veleposlaništvo Nizozemske, Goethe Institut, Institut francais, Norway Grants, Škuc-Magnus, DPZN Koper, Celjski mladinski center, Udarnik, Gimnazija Ptuj, Fundacija Sonda, revija Narobe, Radio Študent, cafe Kolaž, klub Monokel, klub Tiffany, klub K4, DHL, City hotel in drugi.

 

Vljudno vabljeni/e!

Ljubljana, 18. 11. 2015

Akreditacije na: [email protected] , Društvo ŠKUC, tel/fax 01 4303 530

Informacije: Slovenska kinoteka 01 4342 520

Program festivala je na www.ljudmila.org/siqrd/fglf/31

 

Stiki za medije:

(Brane Mozetič 040 206 631)