Zaključna novinarska konferenca

Letos potrjenih že 50 hiv pozitivnih

Delo, 2. 9 . 2016
V Sloveniji opazen porast spolno prenosljivih okužb, ne le hiva, tudi gonoreje, sifilisa in drugih.

Učinki projekta Odziv na hiv

Radio Slovenija, 31. 8 . 2016

S projektom Odziv na hiv za redno testiranje izpostavljenih skupin

STA, 31. 8 . 2016
Z današnjim dnem se končuje projekt Odziv na hiv, ki je od februarja lani potekal pod okriljem DIC Legebitra. Sodelujoči so v okviru projekta izvedli številne informativne dogodke, vezane na prepoznavanje virusa, življenje z njim in na preprečevanje stigmatiziranja okuženih. Izpostavili so zlasti potrebo po rednem testiranju izpostavljenih skupin.

Zaključni simpozij

Od ministrice še naprej pričakujejo podporo

Svet24, 29. 7 . 2016
Društvo Legebitra v okviru programa Buddy omogoča individualno podporo, svetovanje in pomoč osebam, ki živijo z virusom HIV.

Ko Hiv ni več smrtna obsodba, ampak kronična bolezen

Walter Heidkamp že 27 let živi z virusom Hiv.

Porast okuženih s HIV

Do danes so pri nas na novo odkrili že več kot 40 okuženih z virusom HIV, kar je toliko, kot jih sicer odkrijejo v celem letu. Nam znova grozi epidemija? Na Infekcijski kliniki so povedali, da lahko velik del krivde pripišemo aplikacijam na mobilnih telefonih, ki jih vse več mladih uporablja za to, da se na hitro dogovorijo za spolni odnos.

Znak za alarm: porast okuženih s HIV

24ur, 21. junij 2016

Od januarja do danes so pri nas na novo odkrili že več kot 40 okuženih z virusom HIV, kar je toliko, kot jih sicer odkrijejo v celem letu. Nam znova grozi epidemija? Velik del krivde lahko pripišemo aplikacijam na mobilnih telefonih, ki jih vse več mladih uporablja za to, da se na hitro dogovorijo za spolni odnos.

Strah pred testiranjem

Delo, 21. junij 2016

O hivu, aidsu in testiranju.

Stran z zadržki glede testiranja!

Delo, 21. junij 2016

Širitev virusa HIV pri nas. Pravočasna diagnoza omogoča zdravljenje, ki za 95 odstotkov zmanjša možnost prenosa okužbe.

Delo: Strah pred testiranjem

STA, 20. junij 2016

Okužbe s hivom spet naraščajo, epidemija, ki resda ni več usodna, pa znova grozi. V Sloveniji so od januarja do danes postavili toliko tovrstnih diagnoz, kolikor jih v običajnih okoliščinah odkrijejo šele malo pred koncem leta, piše v Delu Diana Zajec.

Ni me več strah, da bi umrl

Večer, 18. junij 2016

Intervju z Walterjem Heidkampom, gejem, ki že 27 let živi z virusom HIV. Preventiva popušča zaradi učinkovitega zdravljena. Komentar Janeza Tomažiča iz Infekcijske klinike in rezultati projekta Odziv na HIV.

Na simpoziju o preventivi pred okužbo s hivom ter podpori že obolelim

STA, 10. junij 2016

V Sloveniji vsako leto za hivom na novo zboli med 40 in 50 ljudi, zato sta preventiva ter pomoč tistim, ki so pozitivno diagnosticirani, izjemnega pomena, je na današnjem simpoziju Izzivi sodobne
preventive in podpore osebam, ki živijo s hivom, dejal Miha Lobnik iz Legebitre. Udeležence je nagovorila tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

Stanje je precej zaskrbljujoče

RA Slovenija 1, 10. junij 2016

Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja so letos našteli že 41 na novo okuženih s HIV­om in obolelih z AIDS­em. Podatek je razlog za zaskrbljenost, saj je v Sloveniji toliko okuženih običajno na celoletni ravni. Predstavniki društva Legebitra so na današnjem simpoziju ob koncu projekta Odziv na HIV poudarili, da je poleg preventive izjemno pomembna pomoč ljudem s to diagnozo.

Ali je po 30 letih hiv/aidsa odpraviti stigmatizacijo v zdravstvu še vedno izziv?

Revija ISIS, december 2015
Strah pred stigmatizacijo je pri osebah, ki živijo s hiv je danes še vedno njihov in naš največji problem in se je žal le malo zmanjšal, kljub vsemu znanju glede prenosa virusa in kljub temu, da je zaradi učinkovitega zdravljenja hiv/aids postal kronična obvladljiva okužba.

Evropski teden testiranja na HIV

Strah ali brezbrižnost? Več kot četrtina Slovencev na testiranje šele, ko imajo že aids

24.ur, 13. 11. 2015
Testiraj se, zdravi, prepreči, je geslo letošnjega evropskega tedna testiranja na HIV. Več kot 50 odstotkov okuženih Slovenk in Slovencev namreč na testiranja pride (pre)pozno, več kot četrtina pa jih ima že aids.  A stvari vendarle niso tako črne …

HIV in hepatitis B s pravočasnim zdravljenjem postaneta obvladljivi kronični bolezni

MMC RTVSLO,  13. 11. 2015
Več kot polovica pride na testiranje pozno, več kot četrtina pride z že razvitim aidsom, pred evropskim tednom testiranja na HIV opozarja direktorica direktorata za javno zdravje Mojca Gobec.

Pred evropskim tednom testiranja na hiv in hepatitis pozivi k testiranju

STA, 13. 11. 2015
Ljubljana, 13. novembra – Zadnji teden v novembru tradicionalno poteka evropski teden testiranja na hiv, ki so mu letos pridružili tudi testiranje na hepatitisa B in C. V Sloveniji je brezplačno in anonimno testiranje na te tri okužbe možno vse leto, v tem tednu pa bodo potekala še dodatna testiranja z možnostjo posveta z zdravnikom tudi na ljubljanski infekcijski kliniki.

Pozivajo na testiranje za hiv in hepatitis

Svet24, 13. 11. 2015
Zadnji teden v novembru tradicionalno poteka evropski teden testiranja na hiv, ki so mu letos pridružili tudi testiranje na hepatitisa B in C. V Sloveniji je brezplačno in anonimno testiranje na te tri okužbe možno vse leto, v tem tednu pa bodo potekala še dodatna testiranja z možnostjo posveta z zdravnikom tudi na ljubljanski infekcijski kliniki.

Strokovni posvet 11. november 2015

Večina okuženih z virusom HIV je moških, ki imajo spolne odnose z moškimi

NovaTV24, 11. 11. 2015
V Sloveniji je večina okuženih z virusom HIV moških, ki imajo spolne odnose z moškimi. Problematično je dejstvo, da njihovo število raste; javnost pa tudi zdravstveno osebje pa je o problematiki premalo poučeno. V Sloveniji je letno odkritih 40 do 50 novih okužb.

Strokovni posvet 6. junij 2015

Največja težava HIV-pozitivnih je stigma, ne okužba

Dnevnik, 18. 6. 2015
Največja težava, s katero se srečujejo bolniki s HIV oziroma aidsom, niso zdravljenje in zapleti, ampak stigma, povezana s to okužbo. Ta ima ne samo uničujoč vpliv na njihovo osebno življenje, pač pa tudi destruktivno prispeva k preventivi okužb s HIV nasploh.

Osveščanje zdravstvenih delavcev

Radio Slovenija, 10. 6. 2015
(magnetogram)

Novinarska konferenca ob pričetku projekta 8. 4. 2015

Odziv na HIV daljša seznam testiranj brez napotnic


Dnevnik, 30. 4. 2015
Projekt Odziv na HIV nadgrajuje sistem in mrežo stigmatiziranih testiranj v skupnosti, ki je plod sodelovanja med nevladnimi organizacijami in zdravstvenimi ustanovami. Z njim širijo mrežo testiranj brez napotnic na paket spolno prenosljivih okužb.

Testiranje brez etiketiranja, stigme in strahu


Delo, 14. 4. 2015
Pomembno je dvoje: vedeti, koliko je v nekem geografskem prostoru, na primer v Sloveniji, okuženih s hivom in koliko je takih, pri katerih je ta virus v krvi po zaslugi učinkovitega zdravljenja nezaznaven, poudarja Janez Tomažic, eden ključnih strokovnjakov pri preventivi in kliničnem zdravljenju okužb s
hivom oziroma aidsa pri nas.

Odziv na HIV: Za manj okužb pri moških, ki imajo spolne odnose z moškimi

MMC, 8. 4. 2015
Projekt Odziv na HIV je nastal za zmanjšanje ali preprečitev prenosa virusa HIV med moškimi, ki imajo spolne odnose z drugimi moškimi, ter za zmanjšanje njihovih psihosocialnih stisk.

S projektom Odziv na HIV za razvoj preventive pri istospolnih

Svet24.si, 8. 4. 2015
Partnerji projekta Odziv na HIV so danes predstavili glavne cilje projekta Partnerstvo za razvoj preventive in testiranja na HIV v skupnosti med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi. Kot so zapisali v društvu Legebitra, je glavni cilj projekta zmanjšanje ali preprečitev prenosa virusa HIV in lajšanje psihosocialnih stisk oseb, ki živijo s HIV.

Medijski diskurz

Brezsramno testiranje

Mladina, 21. 10. 2016

Možnosti testiranja za spolno prenosljive bolezni.

V Sloveniji letos rekordno število okuženih z virusom HIV

Siol.net, 16. 10. 2016

Število novih diagnoz okužb s HIV se je v obdobju zadnjih petih let gibalo med 44 in 55, letos pa je bilo do konca septembra prijavljenih že 54 novih diagnoz, kar nakazuje, da bo letos prijavljenih več novih diagnoz kot kadarkoli prej. Delež novih diagnoz okužb s HIV je nesorazmerno visok med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Virus HIV uhaja izpod nadzora

Mladina, 7. 10. 2016

Napredek v medicini glede zdravljenja HIV. V Legebitri uvedli projekt testiranja v skupini.

Z odpiranjem (preventivnega) zdravstva v skupnost bolnik postaja partner

Dnevnik, 30. 9. 2016

Ključna novost centrov za krepitev zdravja je odpiranje v skupnost, s čimer znanje o preventivi približajo tistim, ki v zdravstveni sistem redko vstopajo. Cilj prenovljenih preventivnih programov pa seveda ostaja enak: boljše počutje in zdravje posameznika ter preprečevanje in zgodnje odkrivanje kroničnih bolezni

Spolne bolezni spet na pohodu

MMC RTVSLO, 16. 8. 2016

Živimo zdravo: Ob krizi v porastu tudi spolno prenosljive okužbe

STA, 7. 8. 2016
Spolno prenosljive okužbe, kot so HIV, virusni hepatitisi, gonoreja, sifilis, HPV, klamidija in druge, po vsem svetu in tudi pri nas naraščajo. Po besedah Evite Leskovšek z NIJZ opažajo tak trend že nekaj časa in tudi zgodovinsko gledano so se spolno prenosljive bolezni

V Sloveniji vse več okuženih s HIV

Svet24, 29. 7. 2016
Soočamo se z vse večjim številom okuženih z virusom HIV. Samo v zadnjih šestih mesecih se je okužilo dvakrat toliko ljudi kot v zadnjih šestih mesecih prejšnjega leta.

27 let življenja s hivom

Svet24, 29. 7. 2016
Ko hiv ni več smrtna obsodba, ampak kronična bolezen.

Čas je, da razmislimo o preventivnem zdravljenju (PrEP) za posameznike, ki so najbolj ogroženi za okužbo s HIV

Dnevnik, 22. 7. 2016
Konec leta bomo najverjetneje pričakali z rekordno visokim številom novoodkritih okužb z virusom HIV. Smo na novo realnost pripravljeni?

Letos 48 na novo okuženih z virusom hiv

TV Slovenija, 15. 7. 2016
Dr. Janez Tomažič v oddaji Odmevi

Biti neviden, to je ključno. Ko ljudje pozabijo, da si tam, prenehajo igrati

Delo – Sobotna priloga, 9. 7. 2016
Intervju: Jim Hubbard: »Čudovito je. Kot nekoč v New Yorku,« mi reče, ko se srečava na Slovenski cesti, na pol poti 16. Parade ponosa.

Dva nova primera vsak teden

Radio Slovenija, 12. 7. 2016
Letos so na Infekcijski kliniki v Ljubljani diagnosticirali že 48 novih primerov okužbe z virusom HIV. Bi to moral biti rdeči alarm za gejevsko populacijo, ki je še vedno najbolj na udaru, kot tudi za splošno prebivalstvo.

Število obolelih narašča

Radio Slovenija, 12. 7. 2016
Število obolelih za HIV-om narašča, saj je letos že 48 ljudi na testiranjih izvedelo, da so HIV pozitivnih. To preseneča tudi zdravnike na ljubljanski Infekcijski kliniki. HIv še vedno prevladuje med gejevsko populacijo. Med novimi prijavljenimi pa so tudi ženske.

V ospredju še naprej preventiva

Radio Slovenija, 14. 7. 2016
Janez Tomažič iz Infekcijske klinike in Miha Lobnik iz Legebitre o povečanju števila okuženih z HIV. V zadnjem letu so svoje programe pospešeno razvijali v nevladnih organizacij.