Krizno svetovanje in dostop do PEP-a

V primeru, da je oseba imela spolni odnos brez kondoma, se je kondom poškodoval ali ji je sperma partnerja prišla v oči, in obstaja verjetnost, da je partner hiv pozitiven oz. svojega statusa ne pozna, ji prek sistema kriznega svetovanja – telefonske linije Pepca – nudimo svetovanje in podporo pri dostopu do PEP – postekspozicijske profilakse oziroma zaščitnega protiretrovirusnega zdravljenja, ki lahko prepreči okužbo s hivom. Zdravljenje je potrebno začeti čimprej po morebitni izpostavitvi virusu, najbolje v 2 do 4 urah, ne pa kasneje od 72 ur. Oseba, za katero svetovalec presodi, da je zaradi izpostavitvi tveganju upravičena do PEP-a, pri svojem osebnem zdravniku ali na urgenci (po predhodnem seznanilu s strani naše ekipe) dvigne napotnico za infektologa, nato pa odide na Kliniko za infekcijske bolezni in vročinska stanja, kjer jo pričaka (z njenim stanjem že seznanjen) infektolog in kjer tudi po razgovoru in pregledu (ter ponovni oceni in določitvi tveganja s strani specialista infektologa) prejme prvi odmerek PEP.

DIC Legebitra | Slika | 5.4. PEP telefon | UKC

Koncipiranje in vzpostavitev sistema kriznega svetovanja

Za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi in ki so imeli spolni odnos brez kondoma, se je kondom poškodoval ali jim je sperma partnerja prišla v oči, smo vzpostavili sistem kriznega svetovanja prek posebne telefonske številke, na kateri je usposobljen svetovalec na voljo 24 ur na dan, 7 dni v tednu. S klicem na telefonsko številko svetovalec nudi vse potrebne informacije v zvezi s PEP-om.

DIC Legebitra | Slika | 5.4. PEP telefon

Izvajanje splošnega preventivnega svetovanja na mobilnih aplikacijah

Usposobljena svetovalna ekipa od pričetka trajanja projekta izvaja targetirano informiranje o projektnih storitvah (testiranje, svetovanje, podpora) in svetovanje o varnejši spolnosti ter tveganjih za spolni prenos hiva in drugih spolno prenosljivih okužb. Svetovanje je na voljo prek telefona, osebno v terminu po dogovoru, prek e-pošte, na spletni strani www.KAJiščeš.si ter na mobilnih aplikacijah, namenjenih spoznavanju in iskanju spolnih stikov MSM oseb. Ravno ta oblika se zraven vseh drugih načinov kot novost kaže za izjemno uspešno.

DIC Legebitra | Slika | 5.1. Svetovanje o preventivi | 3.7. Promocija na spletu

Splošno preventivno svetovanje

Uporabnike na spletnem svetovanju v vprašanjih najbolj zanimajo teme kot so: potek testiranja, termini testiranja, zaupnost rezultatov testiranja, kako do podpore in drugih oblik svetovanja (npr. osebnega ali po telefonu), mnogo pa je tudi vprašanj o specifičnih tveganih spolnih dogodkih in kaj le-ti pomenijo za posameznikovo zdravje. Usposobljen svetovalec svetuje v skladu s smernicami, zapisanimi v protokolu svetovanja, ne glede na to za katero obliko svetovanja gre.

DIC Legebitra | Slika | 5.1. Svetovanje o preventivi | 3.7. Promocija na spletu